Skip to content Skip to footer
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

FAQ's

masaaki-komori-oSNEcx7SZOk-unsplash
Είτε έχετε ένα ραντεβού με έναν σύμβουλο, είτε σκέφτεστε να ξεκινήσετε και δεν ξέρετε τι να περιμένετε ως προς τη διαδικασία, οι παρακάτω απαντήσεις ελπίζω να καλύψουν μερικές από τις απορίες σας.  
Ωστόσο, αν χρειάζεστε παραπάνω πληροφορίες, θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Η διαδικτυακή συμβουλευτική δεν διαφέρει στον τρόπο αντιμετώπισης των πελατών με τη συμβουλευτική δια ζώσης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τη λήψη της εφαρμογής Zoom ή Skype στον υπολογιστή, το φορητό υπολογιστή ή το smartphone σας, ακουστικά, χαρτί, στυλό και νεράκι.

Αυτή η μέθοδος είναι αναγνωρισμένη και ασφαλής και μπορεί να προσφέρει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Αυτή η προσέγγιση απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται μακριά από τον σύμβουλό τους, ταξιδεύουν ή εργάζονται πολλές ώρες και θέλουν ευελιξία στον προγραμματισμό συναντήσεων, ζουν στο εξωτερικό αλλά έχουν την ανάγκη για συνεδρίες στη μητρική τους γλώσσα, δεν υπάρχουν συνάδελφοι στην περιοχή τους, θέλουν να επωφεληθούν από το κόστος των μεταφορικών. Νιώθουν πιο άνετα μιλώντας με έναν σύμβουλο που δεν βρίσκεται στην πόλη τους. Είναι κοινωνικά απομονωμένοι και αποφεύγουν να βγαίνουν έξω. Έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, περιορισμένη κινητικότητα και δεν μπορούν να βγουν έξω. Θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την έκθεση σε ιογενή περιβάλλοντα (ΜΜΜ, γραφείο).

Η Online Συμβουλευτική δεν ενδείκνυται για άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα ή τάσεις αυτοκτονίας.

Οι αμοιβές εξαρτώνται από τον ειδικό που θα επιλέξετε, τον τύπο θεραπείας και των συμπεριλαμβανομένων απαιτούμενων συνεδριών. Για να επιλέξετε τον καλύτερο ειδικό για εσάς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την εμπειρία του, τις γνώμες πελατών που τον έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν και τη χημεία που έχετε μεταξύ σας.

 

Διότι σε κάποια φάση της ζωής σας, μπορεί να νιώσετε χαμένοι, αβοήθητοι, μπλοκαρισμένοι στην καθημερινότητά σας.

Τι έχουν να κάνουν όμως ο πανικός, οι φοβίες, η κατάθλιψη, ο εθισμός, οι διατροφικές διαταραχές, η εφηβική επανάσταση, το stress, κτλ…, με τις προαναφερόμενες ψυχολογικές εκδηλώσεις;

Η απάντηση είναι: Τα πάντα!

Η πιο συνηθισμένη εκδήλωση είναι ότι η συμπεριφορά, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις, δείχνουν παράλογες και δεν μπορείτε τόσο εσείς ή οι υπόλοιποι να καταλάβουν γιατί είστε θυμωμένος, θλιμμένος, παθιασμένος, ή φοβισμένος. Δεν γνωρίζετε γιατί γίνεστε βίαιος, γιατί δημιουργείτε πάντα τους ίδιους τύπους σχέσεων, γιατί καταφεύγετε στο φαγητό, το ποτό, τον τζόγο ή τα ναρκωτικά, γιατί φοβάστε τα ασανσέρ, γιατί πληγώνεστε συνέχεια ή πληγώνετε τους άλλους κτλ.
Μπορεί να νιώθετε ότι οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν, είτε ότι κι εσείς δεν καταλαβαίνεται και αντιδράτε με συγκεκριμένες δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Μπορεί να νιώθετε δυστυχισμένοι και να μην μπορείτε να το αλλάξετε. Υποσυνείδητα κρύβεται κάτι άλλο που σας οδηγεί να καταφεύγετε σε επαναλαμβανόμενους τρόπους συμπεριφοράς.

Ο ειδικός μπορεί να δουλέψει μαζί σας και να βγάλει στην επιφάνεια το αίτιο που σας μπλοκάρει, βοηθώντας σας να βρείτε νέους και πιο λειτουργικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε μία κατάσταση.

Το ίδιο μπλοκάρισμα μπορεί να τύχει και σε πιο σύνθετες σχέσεις όπως αυτές των ζευγαριών, γονιών, αδελφών, φίλων, επαγγελματικές, κτλ.

Θα έλεγα ότι τα “ψυχολογικά προβλήματα” εκφράζονται ως αίσθηση του “χαμένου”, του “μπερδεμένου” ή ότι “έχω κολλήσει στην ζωή μου και τίποτα δεν προχωράει”.

Η αίσθηση των παραπάνω δημιουργούν συνήθως διάφορα συμπτώματα ή αμυντικούς μηχανισμούς.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ψυχοσωματικά όπως πονοκέφαλος, ταχυκαρδίες, παράλυση, κοιλιακό άλγος, άγχος, πανικός, κτλ.

Οι αμυντικοί μηχανισμοί προκαλούνται στην προσπάθεια ενός ατόμου να αποφύγει τον «πόνο», ψυχικό ή σωματικό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ελέγξει και να χειριστεί όσο καλύτερα γίνεται τη δυσάρεστη – άβολη – θέση στην οποία βρίσκεται άθελα του.

Συμπτώματα, επίσης, μπορούν να θεωρηθούν: ο εθισμός σε διάφορες ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά) ή τον τζόγο, η κατάθλιψη, παράλογες εκρήξεις θυμού, προβλήματα προσωπικότητας, ακόμη και παράνοια.

Διότι όλα τα προβληματικά πρότυπα συμπεριφοράς, αντίληψης ή και συναισθήματα που έχουμε υιοθετήσει, δεν εκδηλώνονται επειδή το επιλέξαμε συνειδητά!

Προφανώς κανένας μας δεν θα διάλεγε, επίτηδες, μία συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται προβληματική. Οι προβληματικές μας συνήθειες έχουν αναπτυχθεί υποσυνείδητα, σε σφαίρα που δεν μπορούμε εύκολα να διεισδύσουμε. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μαθαίνω κάτι μελετώντας το και στο ανακαλύπτω τον εαυτό μου, που είναι το μεγάλο δώρο της ψυχοθεραπείας. Δυστυχώς αυτό το είδος εκμάθησης είναι πολύ δύσκολο και γι’ αυτό η συμβουλευτική ψυχοεκπαίδευση χρειάζεται αρκετές συνεδρίες.

Είναι γεγονός ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά σε θέματα που έχουμε ανάγκη να μάθουμε περισσότερο, προκειμένου να αισθανθούμε ανακούφιση, καθώς πρόκειται για ζητήματα οδυνηρά. Μόνο αργότερα, όταν μέσω της δουλειάς με τον εαυτό μας, συνειδητοποιήσουμε τις εμπειρίες μας και τα ενδόμυχά μας, θα ανακαλύψουμε πόσο προφανή ακούγονται όλα και θα αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

Αν πρόκειται για ατομικές συνεδρίες αυτές διαρκούν περίπου 50 λεπτά της ώρας και γίνονται σε συχνότητα, μία φορά την εβδομάδα.

Κατόπιν συνεννοήσεως με τον ειδικό ορίζεται μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας, όπου θα διενεργούνται οι συναντήσεις.

Ανάλογα με την φύση του προβλήματος η συμβουλευτική μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά. Δηλαδή, να διαρκέσει μερικές συνεδρίες ή αρκετές εβδομάδες ή χρόνια.

Αν θέλετε να μάθετε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να «αισθανθείτε καλύτερα», δεν υπάρχει απλή απάντηση. Η κάθε περίπτωση άρα και απάντηση, είναι εξατομικευμένη.

Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική, διότι και κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όπως και τα προβλήματα του.

Ο σύμβουλος θα σας ενθαρρύνει να μιλήσετε και να εξερευνήσετε, με ένα συγκροτημένο, έντεχνο τρόπο, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας.

Ανάλογα με την εκπαίδευση του, ο σύμβουλος μπορεί να σας προτείνει διάφορες τεχνικές σαν βοηθητικές αυτής της εξερεύνησης, όπως π.χ. να χρησιμοποιήσει την τέχνη (ζωγραφική, θέατρο, κτλ.), τη φαντασία, το όνειρο, ή τη κίνηση.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η τεχνική ή προσέγγιση του καθενός, η συμβουλευτική δεν αποτελεί μαγική θεραπεία.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις δυνατότητές σας για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Όποτε το θελήσετε.

Όταν τα συμπτώματα που σας παρακίνησαν να επισκεφτείτε τον σύμβουλο καταλαγιάσουν, τότε είναι στην επιλογή σας αν θέλετε ή όχι να συνεχίσετε να εξερευνάτε τον εαυτό σας, ώστε να καλυτερεύσετε, περαιτέρω, την ζωή σας.

Δεν υπάρχουν δύο θεραπευτές που να είναι ίδιοι.

Το να κάνετε μια καλή έρευνα στο διαδίκτυο, να ρωτήσετε κάποιο άτομο που έχει δοκιμάσει τη διαδικασία και το να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις στον εκάστοτε σύμβουλο, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον καλύτερο σύμβουλο για εσάς.

Η συμβουλευτική αποτελεί μία διαδικασία με αρχή, μέση, τέλος και συνεχή ροή. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, σταθερότητας μεταξύ συμβούλου και συμβουλευόμενου, που βασίζεται στην ειλικρίνεια και την ενσυναίσθηση, με στόχο να μάθει ο ίδιος ο συμβουλευόμενος να αντιμετωπίζει μόνος του και αποτελεσματικά, τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Αρχικά, ο πελάτης έρχεται με συγκεκριμένα αιτήματα, αργότερα συνήθως εμφανίζονται περισσότερα. Είναι σημαντικό από την πρώτη συνεδρία, ο σύμβουλος με τον συμβουλευόμενο, να αναπτύξουν τα θέματα που θα ασχοληθούν μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπου ο συμβουλευόμενος θα νιώθει ότι η συμβουλευτική είναι μία διαδικασία όπου μπορεί να μπει και να βγει. Ωστόσο, τα οφέλη που θα λάβει από αυτό το μεσοδιάστημα, θα κρατήσουν σε όλη του τη ζωή.

priscilla-du-preez-nF8xhLMmg0c-unsplash

Αποκτήστε τις καλύτερες ιστορίες ιστολογίου στα εισερχόμενά σας!